2017. szeptember 12., kedd

Kényszervakáció Dallasban (és Oklahomában)

Az egy hét alatt, amit a houstoni árvíz miatt Dallasban töltöttünk, főként a szállodában néztük a híreket, de azért néhány programot is beiktattunk, ha már egyszer ott jártunk. Dallas tipikus amerikai nagyváros. A legjellemzőbb ismertetőjegyei az óriási méretű, többszintes autópálya-csomópontok, amiben nagyon könnyű eltévedni. Ha csak egyetlen helyen is elvéti az ember a lehajtót, akkor legalább negyed órába telik, mire újra irányba kerül, ami velünk is megtörtént néhányszor, amíg a város nevezetességeit kerestük. Dallas történelmében kétségkívül a legfontosabb esemény a Kennedy elnök elleni merénylet volt. A merénylet köré számos összeesküvés elmélet szövődött, de mára az kétségkívül bebizonyosodott, hogy egyetlen lövész volt és, hogy a lövések egy könyraktár hatodik emeletéről jöttek. Ebben az épületben találták meg Lee Harvey Oswaldot, akit a merénylet elkövetésével gyanúsítottak és akit az elfogását követően Kennedy egyik rajongója agyonlőtt, így végül sosem tudták rendesen kihallgatni és az indítékára sem derült fény, ami csak tovább erősíti az összeesküvésben hívők meggyőződését. A lényeg, hogy a könyvraktár ma múzeumként szolgál, ahol részletesen bemutatják az elnök életének utolsó pillanatait (videó), a legfontosabb összeesküvés-elméleteket, valamint az Oswald bűnösségére utaló bizonyítékokat is, továbbá a látogatók kinézhetnek az ablakon is, hogy láthassák, amit a lövész látott. Dallasban talán ez a múzeum legérdekesebb látnivaló, ami rendkívül igényesen állít emléket az amerikai történelem egyik legsötétebb eseményének.
Kennedy halála után egyébként az alelnöke, LBJ vette át az ország vezetését, akinek a birtokán még a tavasszal jártunk.

Idén lenne 100 éves Kennedy
Itt érte a halálos lövés az elnököt a szemközti épületből
Kilátás a lövész fészkéből

Dallas másik nevezetessége a Southfork Ranch, ahol a városról elnevezett tévésorozat főszereplői, a Ewing család tagjai laktak. A valóságban egy texasi építési vállakozó élt itt a családjával és csak a farm külső helyszíneit használták a forgatásokhoz, a beltéri jeleneteket hollywoodi stúdiókban forgatták. Az épület, habár nem kicsi, a filmben megszokott mérettől azért elmarad, mivel a forgatáshoz főleg nagylátószögű optikákat használtak, hogy minél nagyobbnak tűnjön. A farmot aztán néhány évad után eladták a tulajdonosai, mivel a sorozat népszerűségével arányosan csökkent a magánéletük. Ma már turistalátványosságként funkcionál és bár nem voltunk kifejezetten rajongói a sorozatnak, azért nagyon érdekes volt ott sétálni, ahol egykoron Bobby és J.R. (a magyar verzióban Jockey) is rendszeresen megfordult.



Természetesen néhány vadonban tett kirándulásra is szakítottunk időt. Az egyik ilyen túrázásunk egy madarászparkban volt Dallas közelében (térkép). Elég meleg volt, tipikus texasi nyári idő, de azért jól éreztük magunkat, habár ilyen kánikulában nem sok madarat láttunk. A másik kiruccanásunk Oklahomában volt, hogy gyarapítsuk a meglátogatott államok listáját is. A Murray-tavat jártuk körbe (térkép) és nagyon élveztük, csak azt sajnáltuk, hogy nem volt rá több időnk.