2009. június 15., hétfő

Niagara-vízesés

A hétvégén ismét autóbérlésen volt a sor, ezúttal egy Toyota Prius volt az autónk. Ez egy hibrid járgány, aminek a belseje inkább hasonlít egy űrhajóra, mint autóra. Az ügyintézősrác meg is kért, hogy tegyünk egy próbakört a parkolóban, hogy kiderüljön, sikerül-e elboldogulni egy hibriddel. Nem volt gond, sőt kifejezetten tetszett nekünk ez a kocsi.
A szokásos szombati nagybevásárláson kívül vasárnap következett a már szokásosnak mondható kirándulás. A cél a Niagara vízesés volt. Az út nagyjából 250 km volt és mivel itt autópályán sem szabad 100-nál gyorsabban menni, így körülbelül két és fél órán át tartott.
A Niagara-vízesés tulajdonképpen egy két részből álló vízesés-együttes, amit a Kecske-sziget választ el egymástól. Az amerikai oldalon található az Amerikai-zuhatag, míg a kanadai részen a Patkó-zuhatag. Az Amerikai-zuhatag mellett egy kis csendesebb folyású szakaszt különít el a Luna-sziget. Ezen sziget által leválasztott folyószakaszon számtalan gyűrűscsőrű sirály tanyázik, a Niagara-folyó ezen szakasza pedig Fátyol-zuhatagként esik a mélybe. Itt alul ki van építve egy járda, ahol szinte a víz alá lehet menni. Ezt most nem próbáltuk ki, ahogyan a Patkó-zuhataghoz sem jutottunk el. Már csak ezekért, illetve az éjszakai kivilágításért is érdemes lesz visszatérni.