2010. június 16., szerda

Barátos körutazás 2. - Philly és DC

Vasárnap, június 6-án folytattuk a körutazásunkat, búcsút intettünk New York-nak és útnak indultunk Washingtonba. Út közben megálltunk Philadelphiában is. Ez az egyik legrégebbi és történelmileg legjelentősebb város az Egyesült Államokban, hiszen itt írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot, melyben az ország kinyilvánította függetlenségét a Brit Birodalomtól. 1776. július 4-én került elfogadásra a Nyilatkozat és ezzel tulajdonképpen megszületett az Amerikai Egyesült Államok. 1776. július 8-án olvasták fel nyilvánosan a Nyilatkozatot, amit a Szabadság harang (Liberty Bell) kongása kísért.


Az USA szülővárosát elhagyva, folytattuk utunkat és estére érkeztünk meg Washington DC külvárosába, ahol gyorsan elfoglaltuk a szállásunkat, majd az idő maximális kihasználása végett még aznap este bementünk a városba és megnéztük a Washington Monumentet, ami a világ legmagasabb kőépítménye (169.294 m) és egyben a legmagasabb obeliszkje. Az USA első elnökének emlékére készült. A Monument tövéből a lemenő nap vörös és sárga fényeinek köszönhetően fantasztikus kilátás nyílt a Capitoliumra és a Lincoln emlékműre.





Hétfőn, június 7-én korán indultunk Washington meghódítására, mivel ezt az egy teljes napot szántuk a városra. A korai kelés nem okozott gondot, mert én már előző este „szerelembe estem” Washigton-nal. Első utunk Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírójának és egyben az USA harmadik elnökének emlékművéhez vezetett, majd a Lincoln emlékmű következett, ami a benne lévő hatalmas Lincoln szoborról nevezetes, továbbá itt mondta el Martin Luther KingI have a dream (Van egy álmom)” kezdetű híres beszédét, melynek célja a fehérek és a feketék közötti egyenlőtlenségek megszüntetése volt. Ezt követően körbejártuk az elnöki rezidenciát is. Az elnöki háztól nem messze található a Capitolium díszes épülete, ami az amerikai nép és az amerikai törvényhozás szimbóluma, az Egyesült Államok törvényhozó ágának székhelye. Némi túlzással állítható, hogy napról-napra itt dől el az egész világ sorsa. A napot a Pentagon, vagyis az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelyének megtekintésével zártuk, ami egyben ettől a gyönyörű várostól való búcsút is jelentette.