2011. május 9., hétfő

Albany 1. - Tulipán Fesztivál és Tommy Emmanuel koncert

A legtöbben úgy hiszik, hogy New York állam fővárosa biztosan New York, pedig valójában Albany az. Albany egy kicsit több, mint 200 kilométerre fekszik Syracuse-tól keletre és nagyjából ugyanennyire található New York-tól is csak éppen északi irányban. Tehát nincs túl messze tőlünk, de eddig valahogy mindig kimaradt a programból. Most azonban egy kellemes hétvégét töltöttünk az államunk központjában. Kettős apropója volt a mostani kirándulásunknak, az egyik az ilyenkor megrendezésre kerülő Tulipán Fesztivál, a másik pedig a szombat esti Tommy Emmanuel koncert volt.
Szombaton délelőtt indultunk és délre már Albany-ban is voltunk. A szállásunk a szokásos kellemes minőséget hozta, hiszen a kedvenc hotelláncunk egyik helyi tagjában volt. Délután megtekintettük a híres Tulipán Fesztivált, amit a város holland alapítóinak a tiszteletére szoktak megrendezni. Albany egyike a legidősebb amerikai településeknek, hiszen 1614-ben alapították. A Tulipán Fesztivál 1949 óta minden tavasszal megrendezésre kerül a Washington Parkban és fantasztikus látványt nyújt, különösen, ha ilyen szép idő várja a látogatókat. Egész délután a gyönyörű virágok között sétálgattunk, nagyon jól éreztük magunkat, amit csak fokozott, hogy találtunk egy sátrat, ahol magyar(os) palacsintát (angolul crepe) készítettek. Én a klasszikus fahéjas palacsintánál maradtam, Gabi azonban nem vacakolt és az epres-banános-csokis változatot kóstolta meg.


Az esti program Tommy Emmanuel koncert volt. Tommy egy ausztrál gitárművész. A bátyjával együtt az idén ünnepelték zenész pályafutásuk 50. évfordulóját, ami elég szép eredmény, tekintve, hogy Tommy idén lesz 56 éves. Erre az alkalomra egy különleges műsort állítottak össze. Pár éve már volt szerencsénk részt venni Tommy önálló debreceni koncertjén is, de most a két testvér együtt adott egy fergeteges műsort. Sajnos felvétel nem készült róla és a neten sem könnyű jó minőségű Tommy Emmanuel koncertvideóra bukkanni, ezért ízelítőül itt a Tedx-en tartott előadása, amelyben bemutatja, hogy hogyan működik az ő (általában) egyszemélyes zenekara.