2017. március 27., hétfő

Houston Rodeó és Brad Paisley koncert

Túl vagyunk az eddigi legtexasibb, vagy mondjuk inkább úgy, hogy a leginkább délies élményen, a hétvégén ugyanis részt vettünk a világ legnagyobb rodeójának a döntőjén. A verseny három hétig tartott, ennyi idő alatt dőlt el, hogy a hét versenyszámban ki lesz a bajnok. Mint minden sportesemény Amerikában, úgy ez is rendkívül népszerű és a szponzorok tesznek róla, hogy nagyon látványos is legyen. Rengeteg sportoló indult, akik közül a legjobbak kieséses alapon jutottak a döntőbe. A show idején minden nap körülbelül két órán át tartottak a versenyek, de mindvégig egész napos programok szórakoztatták a nézőket. A Houston Rodeó ugyanis egyben a világon a legnagyobb háziállatbemutató és állatvásár is, ahol reggeltől estig folyik a licit a legkiválóbb jószágokra. A döntő idejére azonban az állatvásár lényegében véget ért, így mi már csak néhány marhát és birkát láttunk. Sebaj, minket úgyis a rodeó érdekelt inkább.



A rodeó a 72000 fős focistadionban volt, igaz, a verseny elején még nem volt teltház, de később azért megtelt a stadion. A versenyzők hét versenyszámban indultak. Az ilyen professzionális szintű rodeón már csak specialisták indulnak, tehát minden számban más-más versenyzők voltak, így végül hét bajnokot avattak, mindegyik legalább 50000 dolláros nyereményt vitt haza. A hét versenyszám a következőképpen néz ki: A lasszózás során lóhátról időre kell egy lasszóval elkapni, majd kézzel leteríteni és megkötözni a marhát. Ennek van egy csapatverziója is, amikor két "marhapásztor" igyekszik elkapni a marhát, az egyik a nyakát célozza a lasszóval, míg a másik az állat hátsó lábát. Egy másik versenyszámban a szőrén, tehát nyereg nélkül kell megülni a vadlovat, míg ennek egy klasszikusabb változata, amikor nyeregben igyekszik a ló hátán maradni a lovas. Az egyik legérdekesebb szám, amikor a cowboy lóhátról ráveti magát a rohanó marhára és végül lebírkózza. A hordókerülés során női lovasok próbálják a legrövidebb idő alatt megkerülni a három hordót, míg a rodeó kétségkívül leglátványosabb és egyben legveszélyesebb versenyszáma a bikarodeó, amikor az akár egy tonnát is nyomó bikát kell megülnie a legbátrabb cowboyoknak. Itt már komoly védőfelszerelést viselnek a versenyzők, de még így is gyakoriak a sérülések. A rodeón az állatokat azonban semmilyen sérülés nem érte.


Mi nagyon élveztük a rodeót, Gabinak a páros lasszózás, nekem pedig a marhabirkózás tetszett a legjobban. Az eredményhírdetések után aztán a küzdőtérre vontatták a körszinpadot, hogy kezdetét vegye a koncert. Mivel rodeóról van szó, így többnyire minden nap egy neves country-zenész lépett fel. Kicsit furcsa a rodeós koncert, hiszen a küzdőtéren ilyenkor értelemszerűen nincsenek emberek, de ennek ellenére is nagy élmény és mindig óriási megtiszteltetés a zenészek számára is, ha részt vehetnek a Houston Rodeón. Különösképpen igaz ez a döntő napjára, így nem meglepő, hogy aznap Brad Paisley lépett fel, aki korunk egyik legnépszerűbb country-előadója, háromszoros Grammy-díjas, 14-szeres Country Music Awards győztes és kétszer nyert American Music Awardsot is. Stílusára jellemző a klasszikus country és a déli rock keveréke, dalszövegei gyakran humorosak, de talán a romantikus dalai a legnépszerűbbek. A koncerten elhangzott többek között a Country Nation, ami egy hazafias dal és a különböző emberekről szól, akik az amerikai nemzetet alkotják, de az amerikaiakra jellemző sportszeretet is megjelenik a dalban, amire a klipben szereplő soprtcsapatok kabalaállatai is utalnak. A koncert humorosabb vonalát képviselte a River Bank, míg a romantikusabbat a She's Everything, valamint a Perfect Storm. A csúcspont pedig kétségtelenül a Today című dal volt, ami jelenleg az egyik legtöbbet játszott nóta az amerikai rádiókban.


A szám előadása során a nézők a telefonjaik lámpájával világítva fokozták az amúgy is pazar koncertlátványt. Mi is nagyon élveztük életünk első country-koncertjét, ami tökéletes lezárása volt ennek a mozgalmas napnak.