2021. február 19., péntek

Eljutottunk a Marsra

Tegnap sikeresen landoltuk a Marson. Ezt pedig szó szerint értem, hogy mi, Gabi és Gábor eljutottunk egy másik bolygóra, legalábbis a neveink egy kis fémlapkába gravírozva. Még 2019 augusztusában jelentkeztünk a NASA honlapján, hogy a mi nevünk is részt vegyen ezen a marsutazáson. Végül közel 11millió társunkkal együtt a NASA eljuttatta a nevünket a Marsra. Három kis körömnyi fémlapkába gravírozták bele a neveket elektronsugár segítségével mikroszkópikus méretben, amit aztán a marsjáróra rögzítettek. Az aprócska méret és a nagy zsúfoltság ellenére is elképesztő, hogy a neveink tavaly júliusban egy Atlas rakétával a Földről kilőve, végül tegnap egy távoli bolygón landoltak és most is ott bóklásznak valahol a marsjáróra rögzítve. A NASA még beszállókártyát is küldött nekünk félmilliárd kilométernyi hűségponttal.

A fémlapkák a belegravírozott nevekkel ...
... a rover tetején lévő keresztdarabra rögzítve.

Számunkra, biológusként már csak azért is nagyszerű érzés ezen eseményen "felfedezőként" részt venni, mert ez az első Mars küldetés, aminek az elsődleges célja az esetleges korábbi marsi élet kutatása. Sok-sok millió évvel ezelőtt ugyanis a Mars eléggé hasonlított a mai Földre, így nem kizárt, hogy régebben élet is kialakulhatott rajta. Az egy tonnás marsjárót pedig azért küldték a vörös bolygóra, hogy az egykor esetleg létező marsi élet mikroszkópikus nyomai után kutasson. A kutatások elősegítése érdekében még egy kis helikoptert is vitt magával, ami a marsjárótól távolabbi helyekről is tud felvételeket készíteni. A képeket és egyéb adatokat pedig a NASA két Mars körül keringő szondája továbbítja a Földre. Az alábbi térképen lehet követni, hogy éppen merre jár a mars rover, azaz merre járnak a neveink a Marson.



Ez a Perseverance (Állhatatosság) nevű rover a NASA ötödik robotjárműve, ami sikeresen eljutott a Marsra, hogy elvégezze a tudományos küldetését. A mai napig az Egyesült Államok az egyetlen ország, ami képes volt sikeresen landolni a vörös bolygón. A tegnapi landolás rövid összefoglalója az alábbi videóban tekinthető meg.