2011. július 12., kedd

U2 koncert

A kanadai kirándulásunk elsődleges oka a szombat esti U2 koncert volt. A speciális 360 fokos színpad a montreáli Hippodrome nevű lóversenypályán volt felállítva. A világítást, a hengerszerű, leereszthető kivetítőt és a hangtechnikát a négylábú, nagyon látványos A Karom (The Claw) nevű szerkezet biztosította. A színpad köré 5 nagy lelátót építettek, így 80ezer ember láthatta a koncertet. Hihetetlen érzés volt ennyi hasonszőrű ember között lenni, még ha a nagy részük francia is volt . A koncert előtt egy kamera végigpásztázta a nézőteret, ide kattintva megtekinthető, hogy hogyan látott minket Bono.


A bevonulás David Bowie Space Oddity című remekművére történt, ami nem csupán tisztelgés Bowie előtt, hanem a bevonulás előtti visszaszámlálással a színpad űrhajós kilövőállomás-szerű kinézetére is utal. Aztán az Even Better Than The Real Thing-gel meg is történt a kilövés, legalábbis a hangulat rögtön felrobbant, a lelátó pedig olyan kilengésbe kezdett, mintha tényleg el akarna szállni.


A közel háromórás koncerten aztán nem is volt mélyrepülés, sorra jöttek a jobbnál jobb nóták: Until The End Of The World, New Year’s Day, Sunday Bloody Sunday és elhangzott Gabi kedvence, az Out Of Control és az én kedvencem, a Zooropa sem maradt ki. A teljes setlist a U2 honlapján megtekinthető. A koncert csúcspontja mindenképpen a Beautiful Day volt. A dal előtt még Mark Kelly parancsnok is beköszönt a Nemzetközi Űrállomásról (felvételről).


Életünk eddigi legnagyobb koncertélménye volt. Nehéz elképzelni, hogy ennél jobb koncert valaha is lehet, talán majd csak egy másik U2 koncert múlhatja felül, de az csak néhány év múlva, hiszen most pár évig nem fognak turnézni. A végére még jöjjön egy hivatalos koncertfelvétel is. Igaz, hogy ezt Los Angelesben rögzítették, de a színpad ugyanaz és persze a zene is.