2011. július 11., hétfő

Montreal

Az elmúlt hétvégét Kanadában töltöttük. Korábban már többször is jártunk az USA északi szomszédjában, konkrétan a Niagaránál és Torontóban, most azonban a francia részre, Quebecbe mentünk, mégpedig a tartomány legnagyobb városába, Montreálba. Pénteken délután indultunk és nagyjából este 8 órakor már el is foglaltuk a szállásunkat, ami most a Travelodge láncolat egyik moteljében volt. Olcsó és hatalmas szobák jellemzik, nekünk ráadásul nem is szobánk, hanem saját lakosztályunk volt két szobával (azért nem aludtunk külön ). Lefekvés előtt még sétáltunk egyet a Szent Lőrinc-folyó partján, majd nyugovóra tértünk, hogy kipihenve nézzünk a másnap elé.


Szombaton, reggeli után aztán felkerekedtünk, hogy megismerkedjünk a várossal. Első utunk a Szent József Oratóriumhoz vezetett, ahonnan nagyszerű kilátás nyílt a városra. Montreálban kellemesen keveredik az észak-amerikai modern stílus a hagyományos európai építészettel, ami nem meglepő, hiszen itt főként európaiak laknak, elsősorban természetesen franciák. A város egyik leghíresebb látnivalója a montreáli Notre-Dame Bazilika is francia mintára épült az 1820-as években. A belső dekorációt a párizsi Saint-Chapelle ihlette, míg a két jellegzetes torony a párizsi Notre Dame-ra emlékeztet.


A városnézést délután az 1976-os Olimpia helyszínével zártuk, ahol a magyar sportolók összesen 22 érmet nyertek (4 arany, 5 ezüst, 13 bronz). Az olimpiai faluban számtalan emléktábla őrzi az összes aranyérmet nyert sportoló nevét, így a többiek között megtekintettük az aranyat nyert magyar vízilabda csapat tagjait is. Este pedig a montreáli utazásunk fő programja, a U2 koncert következett, de ez mindenképpen megér egy külön bejegyzést.