2022. január 25., kedd

Holdra szállás Legóval 2.

Két éve már, hogy összeraktam a NASA Saturn V rakétáját a Holdra szállás akkori 50-ik évfordulójára. A fél évszázados megemlékezésre azonban a Lego készített egy másik gyüjtői darabot is, mégpedig a holdkompot normális méretű Lego emberkékkel és hozzájuk képest méretarányosan. A Saturn V rakéta ugyanis legalább 3 méter magas lenne, ha hagyományos Lego figurákhoz méretezték volna, ezért az "csak" 1 méter magas és ahhoz a Lego rakétához külön készítettek apró, méretarányos űrhajós figurákat is.

A Lego holdkompja a Creator sorozatba tartozik, amit 16 év felettieknek ajánlanak, tehát a rakétához hasonlóan ez sem gyerekjáték. Sőt, egyáltalán nem is játék, hiszen gyüjtőknek szánják, ami a rakétával együtt a rajongók szobájának a dísze lehet. A blogból már biztosan kiderült, hogy engem érdekelnek az űrtudományok (is) és különösen a NASA eredményeit tartom nagyra, így alig vártam, hogy a Lego holdkompot is összerakhassam. A dobozán azt is feltűntetik, hogy ez a több, mint ezer darabos szett kifejezetten tapasztalt legózóknak való és valóban tartalmaz néhány olyan trükköt, amihez szükség van némi gyakorlatra és jó kézügyességre is.

A kész holdkomp nagyon jól kidolgozott és kifejezetten tetszett, hogy olyan részletekre is figyeltek, mint a leszállóegység belsejében az üzemanyag- és oxigéntartályok, amelyek aztán a kész modellben végül nem is látszanak, de az építő tudja, hogy ott vannak, ezzel is élethűbbé téve a makettet. Ugyanígy kidolgozták a holdkomp belsejében a műszeregységet, amely összeszerelve szintén nem látszik, de ott van. Az olyan részletek pedig, mint holdkomp leszállóegységén az emléktábla, vagy különösen a holdon a négyzetes Lego lábnyomok igazán zseniálisak. Ez a holdkomp kétségtelenül az egyik legjobb Lego, amit valaha építettem.


Egy eredeti holdkomp a NASA houstoni űrközpontjában

Az alábbi animált videóban megnézhető a Holdra szállás a Lego holdkompjával, mégpedig az eredeti hangok alákeverésével: