2019. július 20., szombat

50 éve történt az első Holdra szállás

Ma 50 éve, hogy először járt ember a Holdon. Az Apollo-11 háromtagú legénysége (Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins) 1969. július 16-án Floridából emelkedett fel egy 110 méter magas, 2970 tonnás Saturn V-ös rakétán, hogy négy nappal később ketten közülük (Armstrong és Aldrin)  a holdkomppal a Nyugalom-tengerén leszálljanak a Holdra. Mindeközben Collins a Hold körül keringve várta őket a parancsnoki modulban. Armstrong és Aldrin közel egy teljes napot töltöttek a Holdon, amiből kicsit több, mint két és fél óráig tartott az emberiség első holdsétája. Ennek során az űrhajósok számos tudományos feladatot is végrehajtottak. A Holdról való felszállást követően aztán újra csatlakoztak a parancsnoki modulhoz, majd július 24-én landoltak a Csendes-óceánban, és ezáltal az első holdutazás teljes sikerrel ért véget.


A fél évszázados évforduló kapcsán Amerikában már hetek óta minden erről szól, a NASA egy csomó programmal készült Floridában és Houstonban is. A nagy meleg miatt mi azonban inkább itthonról emlékeztünk meg az eseményről. Egyrészt megnéztük az Apollo 11 című dokumentumfilmet, ami különös módon mutatja be az emberiség eme rendkívüli teljesítményét. A másfél órás filmben korábban soha nem látott felvételek is láthatóak és a fő érdekessége, hogy nem tartalmaz narrációt, kizárólag az eredeti hanganyagból ismerhetjük meg a Holdra szállás történetét.


Ezen kívül a NASA élő közvetítésén követtük az eseményeket és ugyanúgy a tévé képernyőjét bámulva néztük, amint Armstrong első emberként a Holdra lép, ahogyan fél évszázaddal ezelőtt látta azt a fél világ.


Ma már az Apollo missziók összes fotója elérhető a NASA Flickr oldalán. Ezen képek szabadon felhasználhatóak, ezért összeállítottunk egy kis galériát a kedvenceinkből a híres Földkeltétől Buzz Aldrin csizmanyomáig. Az Apollo 11 sikeres útja a Holdig és a három űrhajós épségben való visszatérése kétségtelenül az emberiség egyik legnagyobb teljesítménye volt.