2021. július 31., szombat

50 éve történt az első űrautózás

Az oroszok kezdeti eredményei után nem kérdés, hogy az űrkutatásban évtizedek óta az Egyesült Államok tölti be a vezető szerepet. A számos régi és jelenkori siker közül is kiemelkedik azonban a holdutazások története. Az USA az egyetlen ország eddig, amely embert küldött a Föld kísérőjére és a világegyetem kétségkívül legvagányabb autósai is a NASA-nál dolgoztak. Az Apollo-15-16-17 küldetéseken ugyanis összesen hat űrhajós autózott egy idegen égitesten. Először David Scott és James Irwin használták a holdautót (Lunar Roving Vehicle, röviden LRV) éppen fél évszázada, 1971. július 31-én.

Minden misszión 3-3 autóút történt, amelyek során a három holdjáró összesen közel 100 kilométernyi utat tett meg, számos tudományos munkát végezve és több tonna holdkőzetet gyűjtve. Persze ez a projekt sem jöhetett volna létre magyar részvétel nélkül. A holdautó tervezését ugyanis egy 56-os emigráns, Pavlics Ferenc vezette. A fejlesztés nagyjából 38 millió dollárba került és összesen három működő holdbuggy készült. Mindegyik járgány teljesen egyforma, 210 kilogramm tömegű és 500 kilogramm teherbírású, kétszemélyes és mind a négy kereküket külön elektromos motor hajtja. A maximális sebességük 13 kilométer/óra, ami a Holdon valóságos száguldásnak számított, mint az Apollo-16 útján készült felvételen is látható. A videót egy kézi kamerával készítette Charles Duke, amint John Young repeszt a Hold felszínén.

Az első űrautóbaleset is az égi kísérőnkön történt, amikor az Apollo-17 egyik űrhajósa, Eugene Cernan letörte a jobb hátsó sárhányó egy darabját, amit aztán a NASA első tudósával az űrben, Harrison Schmidttel egy gyors kasztnizással rögtön meg is javítottak. A megoldást két térképlap és némi ragasztószalag jelentette és azért volt fontos, mert a felverődő holdpor rontott az űrhajósok ruhájának hőszigetelésén. A misszió harmadik autózásával 1972 decemberében véget értek az emberiség legmenőbb road tripjei, a három LRV pedig azóta is ott pihen a Hold felszínén. A képek a NASA Flickr oldaláról származnak, ahol a holdutazások összes fotója elérhető.