2019. november 29., péntek

A Hálaadás története

A Hálaadás az egyik legfontosabb amerikai ünnep. Ilyenkor összegyűlik a család, pulykát sütnek és hálát adnak minden jóért, ami az év során érte őket. Hagyományosan november negyedik csütörtökén tartják az ünnepet, aminek a gyökerei az Újvilágba érkező első telepesekig nyúlnak vissza. 1620 telén kötött ki egy Mayflower nevű hajó a mai Massachusettsnél. Az utasok a hajón próbálták átvészelni a telet, de csak a fedélzeten lévők fele élte túl a mostoha körülményeket. Tavasszal aztán partra szálltak és a helyi indiánok tanították meg nekik, hogy hogyan kell kukoricát termeszteni, valamint a helyi vadászat és halászat rejtelmeit. Az első bőséges kukoricaaratást 1621 novemberében háromnapos mulatozással ünnepelték és hálát adtak, hogy új otthonra találtak az új hazában. Az elkövetkező években az ünnepek egyre gyakoribbá váltak New England-szerte. Az amerikai függetlenség kikiáltása után aztán George Washington hírdette ki az országos hálaadási ünnepet 1789-ben. Eleinte az egyes államok különböző időpontban tartották a Hálaadást, sőt a déli államok sokáig nem is éltek ezzel a szokással. 1863-ban Abraham Lincoln egységesítette a Hálaadás ünnepét és onnantól november végén ünnepelték országszerte. Végül 1941-ben Franklin D. Roosevelt tette a Hálaadást nemzeti ünneppé.


A Hálaadás ma már a családról szól és a középpontja általában a pulykavacsora, ami mellé többnyire krumplipürét, desszertnek pedig leginkább sütőtökös pitét fogyasztanak. Az ünnep jellegzetessége azonban, hogy idővel minden családban egyedi hagyományok alakulnak ki. Mi is így teszünk és igyekszünk ezt a tipikusan amerikai ünnepet némileg magyarossá (is) tenni. Például magyar uborkát eszünk a roston sült pulyka és a krumpli mellé, a sütőtökös pite tésztáját pedig némi kísérletezés után ma már inkább a magyar almáspite receptje alapján készítjük el. A vacsora után pedig szokás szerint felbontunk egy üveg Tokaji Aszút, így téve igazán sajátunkká a Hálaadás ünnepét.