2019. november 19., kedd

Filmajánló: Ford v Ferrari

Szeretünk moziba járni, bár Texasban egy idő után leszoktunk róla, mert az ottani mozik elég lepukkantak és sokszor tűnt úgy, hogy az emberek is inkább csak a meleg elől menekülnek a moziba, de a filmek nem érdeklik őket. Itt azonban egészen más a helyzet. A moziban igazi luxuskörülmények vannak. A termek hatalmasak, a sorok között óriási a hely, továbbá nagyon kényelmes, elektromosan dönthető támlájú, lábtartós bőrülések vannak, akkorák, amelyekben még egy méretes amerikai is kényelmesen elfér és a szomszédjának is marad elég hely.


Emiatt aztán itt újra elkezdtünk moziban nézni filmeket, hiszen a nagy vászon és a szuper hangtechnika otthon nem igazán utánozható, nem beszélve a moziban átélhető közösségi hangulatról, és a vajtól tocsogó pattogatott kukorica, valamint a vizezett gépi kóla egyedi ízvilágáról. A legutóbbi film, amit láttunk a Ford v Ferrari volt.


A filmet szerencsére a legnagyobb teremben vetítették, ahol 22 méteres vásznon élvezhettük minden idők egyik legjobb autóversenyzős moziját. A történet a '60-as években játszódik és a Ford erőfeszítéseit mutatja be, hogy legyőzzék az akkor már zsinórban ötödik Le Mans-i győzelmét arató Ferrarit. Az autó fejlesztéséhez a legendás Carrol Shelby-t (Matt Damon) kérik fel, aki '59-ben az első amerikai autóversenyző lett, aki nyerni tudott a Le Mans-i 24-órás versenyen, később pedig autófejlesztőként vált igazi legendává (a Mustang csúcsmodellje a mai napig az ő nevét viseli). Shelby pedig ragaszkodik a kor legjobb autóversenyzőjének alkalmazásához, a közismerten seggfej, angol Ken Mileshoz (Christian Bale), amiből aztán számos probléma adódik, hiszen a Ford karótnyelt vezetői nem nagyon akarták, hogy egy ilyen öntörvényű pilóta esetleg rontson a vállalat akkoriban igencsak unalmas imidzsén (ez még a lovas modellek, a Mustang és a Bronco előtti időszak volt). A film tele van látványos jelenetekkel, de a legnagyobb erőssége a két főszereplő kiváló alakítása, akik remekül jelenítik meg karaktereik jellemvonásait. A trailer alapján a szinkron is elég jól sikerült, de ha valaki teheti, akkor érdemes eredeti nyelven nézni, hiszen Shelby texasi, valamint Miles angol akcentusát és tipikus brit káromkodásait nem lehet magyar szinkronnal visszaadni.

Szinkronos előzetes:


Eredeti trailer: