Néhány napja kipróbáltunk egy igazi texasi éttermet, a Saltgrass Steak House-t. A
mottójuk: Texas to the bone, ami szó
szerint azt jelenti: Csontig texasi,
de talán nevezzük inkább úgy, hogy Ízig-vérig
texasi. Hogy ez mit jelent? Valószínűleg azt, hogy a texasiak szerint egy jó
steakhez a következőkre van szükség: texasi marha, texasi fa(szén), texasi
fűszerek, texasi levegő és persze texasi mentalitás. Úgy is szokták mondani,
hogy jó steaket csak Texasban lehet enni, bárhol máshol csak gyenge utánzatok
léteznek. Ha rövidre akarnánk zárni, akkor csak annyit írnánk, hogy valóban itt
ettük életünk legjobb steakjét, merthogy tényleg igaz, hogy sosem ettünk még
ennél jobbat. Hogy mitől olyan különleges a texasi steak, arra többféle
magyarázat is van. A legvalószínűbb ok az lehet, hogy állítólag a texasi marha
húsa finomabb, mint a máshol nevelt marháké, köszönhetően a gazdag texasi
fűnek. Különösen igaz ez, ha az állatokat a tengerparti sós füvön (saltgrass) legeltették, aminek az
ásványianyag-tartalma rendkívül magas. Ez a hagyomány még az 1800-as évekből
ered, amikor a marhapásztorok telente lehajtották a híres texasi hosszúszarvút
(Texas longhorn) a Mexikói-öböl
partvidékére, hogy ott legelhessenek a saltgrasson, mielőtt északra hajtva,
eladták őket. A Saltgrass Steak House igyekszik őrizni a hagyományt és csak a legmagasabb
minőségű marhaszeleteket szolgálják fel, amit a saját speciális fűszer-keverékükkel ízesítenek és nem okoznak csalódást még a legnagyobb
ínyenceknek sem. Aki esetleg nem szeretné a steaket (az minek megy
steak house-ba? ☺), találhat magának mást is az étlapon. Mivel ez az étterem
alig pár percre van a lakásunktól, valószínűleg vissza fogunk még jönni.