2016. november 25., péntek

Tradicionális hálaadásnapi vacsora

Ismét elérkezett a Hálaadás, a legfontosabb amerikai ünnepnap. Mi is nagyon készültünk rá, a lakásban a halloweeni dekorációt felváltotta a hálaadási, valamint nagy sütés-főzést is terveztünk. A főzés azonban végül elmaradt, mert az egyik munkatársam, Kurt meghívott magukhoz, hogy meglássuk, milyen is egy igazi amerikai hálaadásnapi vacsora. A felesége, Judy igazán kitett magáért és mindent elkészített, amit ilyenkor szokás. Természetesen mindennek alapja a töltött pulyka volt, ami a kellemes idő miatt a kerti grillben sült meg. Köretnek krumplipüré készült, de nem maradtak ki a friss péksütemények, valamint a rakott zöldbab és a speciális szaft a húshoz, az úgynevezett gravy sem. Északon nagy divat hálaadáskor az áfonyaszósz is, itt délen azonban ez nem annyira szokás, volt viszont helyette főtt kukorica és még egy csomó olyan speciális finomság, amit nem is tudunk elmagyarázni. Desszertnek pedig jellegzetes amerikai, almás és sütőtökös piték voltak. Mindehhez az amerikaiak főleg édes fehérbort isznak. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy magyaros különlegességekkel háláljuk meg a vendéglátást, ezért délelőtt sütöttem egy meggyes pitét, valamint vittünk egy üveg Tokaji Aszút, amit a Phoeniciában vettünk. Minden nagyszerűen sikerült, az időjárás is csodás volt, így főleg Kurték hátsó udvarában, a tóparton borozgatva múlattuk az időt. Hálásak vagyunk, hogy átélhettünk egy igazi amerikai hálaadást.