2024. augusztus 21., szerda

Philly és New York

A jól sikerült washingtoni utunkról hazafelé tartva először beugrottunk Philadelphiába, majd másnap New Yorkban is megálltunk. 2010-ben már jártunk Phillyben, de mivel útbaesett, ezért ismét meg akartuk nézni a Szabadság Harangját, ami az USA egyik legfontosabb ereklyéje. A történészek szerint elképzelhető, hogy ez a harang is szólt, amikor először felolvasták a Függetlenségi Nyilatkozatot. A bizonytalanság abból adódik, hogy akkoriban a harangtorony az Independence Hall tetején elég rossz állapotban volt, ezért nem biztos, hogy alkalmas volt a harang kongatásához. A harang viszont biztosan a toronyban volt és 1776-ban ebben az épületben tanácskoztak az alapító atyák a függetlenségről, így a jelentősége nem kérdéses. A harang híres repedése mintegy 90 évnyi rendszeres használat során keletkezett. 1846-ban kongatták meg utoljára, azóta az amerikai függetlenség jelképeként van kiállítva.


Philly főutcáján 1976 óta a várost benépesítő bevándorlók tiszteletére kihelyezett zászlók láthatóak

Modernebb időkben Philadelphia többek között arról lett híres, hogy itt játszódtak a Rocky filmek Sylvester Stallone-nal (helyes kiejtés: sztállón). A Rocky 2 egyik híres jelenete, amikor Rocky felszalad a Művészeti Múzeum lépcsőjén és a kezét a magasba emelve ünnepel. A lépcső azóta a film rajongóinak az egyik kedvelt zarándokhelye, ezért, ha már ott jártunk, akkor mi is megnéztük. A múzeum kertjében később egy Rocky szobrot is elhelyeztek, de azt a hatalmas sor miatt csak távolabbról láttuk. Ottjártunkkor az is kiderült, hogy minden év novemberében tartanak itt egy Rocky futóversenyt 5 és 10 mérföldes, valamint félmaratoni távokkal.



Kilátás a lépcső tetejéről Philadelphia belvárosára. Itt kezdődik a város főutcája a zászlókkal

Phillyt elhagyva estére értünk New Yorkba, pontosabban New Jersey-be, mert eszünk ágában sem volt a Cityben éjszakai parkolóhelyet keresni. Másnap reggel aztán beautóztunk a városba és először megnéztük a híres Grand Central Terminal vasútállomást, ami eddig valahogy mindig kimaradt, pedig igazán szép helyszín és számos film híres jelenete játszódik itt.



Innen aztán átsétáltunk a Central Parkba piknikezni. Az utóbbi időben ez már számunkra szinte nyári hagyománnyá vált, hiszen hihetetlen érzés a felhőkarcolók látványával pihengetni egy csodás parkban. Ezúttal is vettünk szendvicseket, amiket a pokrócon heverészve fogyasztottunk el, majd az árnyékban élveztük a csodás időt mielőtt hazaindultunk volna.