2022. július 18., hétfő

Piknik New Yorkban (és az Arconia)

Szombaton ismét New Yorkban jártunk. A tavalyi Central Park-i piknikhez hasonlót terveztünk most is, az időjárás azonban nem túl kegyes errefelé ezen a nyáron. Elég esős évünk van, hiába is várnánk a tökéletes időre, ezért a borongós előrejelzés ellenére is útnak eredtünk. Pár hónapja szerencsére Connecticutban is nyílt egy étterem a kedvenc szendvicsbárunkból, ami éppen útba esik New York felé (térkép), ezért most onnan szereztük be az ebédet. A Citybe érkezve leparkoltuk a kocsit, aztán elsétáltunk a Central Parkba. Útközben áthaladtunk a Times Square-en, ahol a szokásos hangulat fogadott. A parkban aztán leheveredtünk a pokrócra és befaltuk a szenyákat. Ebéd után pedig élveztük a világ talán legkülönösebb városi parkjának a látványát, ahol emberek és vadállatok is menedéket találnak a nyüzsgő betonrengetegben.

Kanadai ludak a Nagy Almában

Némi henyélés után pedig elindultunk a másik programunk irányába. Az egyik kedvenc sorozatunk főszereplője ugyanis egy Manhattanben található épület, az Arconia, amit szerettünk volna személyesen is látni. Ez a sorozat az Only Murders in the Building (tréler), ami a HULU nevű streamingszolgáltatón látható, ezért otthon valószínűleg nem érhető el, pedig az utóbbi évek egyik legjobb vígjátéka, és már a második évadnál jár (tréler 2). A lényege, hogy három teljesen eltérő karakter, két öregebb fickó (Steve Martin és Martin Short), valamint egy fiatal nő (Selena Gomez), akik mind az Arconiában laknak, elkezdenek kinyomozni egy az épületben történt gyilkosságot és podcastot készítenek belőle. A nyomozás során az amatőr bűnüldözők aztán érdekesebbnél érdekesebb kalandokba keverednek. Íme egy kis ízelítő:

Az Arconia valódi neve Belnord és a Central Parkhoz közel található (térkép). Útközben óriási felhőszakadás ért el minket, de szerencsére éppen egy felújítandó épület előtt jártunk, így az állványzat alatt szárazon sikerült átvészelni az égi áldást. Fél óra után elállt az eső, mi pedig tovább indultunk a reneszánsz stílusú épület felé, ami a Nemzeti Történelmi Épületek nyilvántartásában is szerepel. Ezek igazgatása érdekes módon a Nemzeti Park Szolgálat hatáskörébe tartozik. Az épület persze lakott, talán még hírességek is élnek itt (a filmsorozatban például Sting, a második évadban pedig Amy Schumer), így bemenni nem lehet, de kívülről alaposan megcsodáltuk, mielőtt visszaindultunk. Ekkor még újra betértünk a Central Parkba, de a sáros fűben már nem piknikeztünk többet, inkább útnak eredtünk. Összesen nagyjából 10 kilométert sétáltunk, így kellemesen elfáradva és élményekkel telve indultunk haza a Városból.