2020. január 9., csütörtök

Connecticut

Kicsivel több, mint négy hónapja élünk Connecticutben, így ideje bemutatni ezt a sokak által talán kevésbé ismert államot. Connecticut 1788-ban éppen a mai napon lett az USA ötödik tagállama. Eredetileg, mint az Újvilág nagy része, Connecticut is angol koronagyarmat volt és tagja lett annak a 13 kolóniának, amelyek 1775-ben fellázadtak a brit uralom ellen és az amerikai függetlenségi háborúban kivívták szuverenitásukat, majd megalapították az Amerikai Egyesült Államokat.


Connecticut (ejtsd: kánetiket) az USA észak-keleti régiójában található, New England legdélebbi állama, fővárosa: Hartford. Területét tekintve a harmadik legkisebb állam, mindössze 180 km hosszú és 110 km széles. Ugyanakkor ez az USA egyik legsűrűbben lakott vidéke. A magas népsűrűség ellenére Connecticutben nincsenek igazán nagy városok, legnépesebb települése Bridgeport 150ezres lakossággal rendelkezik, a mi városunk Hamden pedig mindössze 65ezres kisváros. Az állam három és félmilliós lakosságának a nagy része családi házakban lakik. A házak többsége tipikus New England-i lakóház, legtöbbször kerítés nélküli udvarokkal és hatalmas fákkal körülvéve. Az itteni városok többsége (a belvárosokat leszámítva) ezért inkább hasonlít erdőkben elterülő falvakra, mint igazi városokra.


A természet fontos része az államnak, hiszen mindenfelé erdőkkel borított dombokat látni és az állami parkokban és erdőkben rengeteg turistaösvény várja a kirándulni vágyókat, amelyek különösen az őszi színkavalkádban telnek meg az ország minden részéből ideérkező turistákkal. Connecticut állatvilága is gazdag, szarvasok, fekete medvék, hiúzok és több, mint 300 madárfaj képezi a megafaunát. Az állam hivatalos madara az amerikai vándorrigó.