2024. augusztus 21., szerda

Philly és New York

A jól sikerült washingtoni utunkról hazafelé tartva először beugrottunk Philadelphiába, majd másnap New Yorkban is megálltunk. 2010-ben már jártunk Phillyben, de mivel útbaesett, ezért ismét meg akartuk nézni a Szabadság Harangját, ami az USA egyik legfontosabb ereklyéje. A történészek szerint elképzelhető, hogy ez a harang is szólt, amikor először felolvasták a Függetlenségi Nyilatkozatot. A bizonytalanság abból adódik, hogy akkoriban a harangtorony az Independence Hall tetején elég rossz állapotban volt, ezért nem biztos, hogy alkalmas volt a harang kongatásához. A harang viszont biztosan a toronyban volt és 1776-ban ebben az épületben tanácskoztak az alapító atyák a függetlenségről, így a jelentősége nem kérdéses. A harang híres repedése mintegy 90 évnyi rendszeres használat során keletkezett. 1846-ban kongatták meg utoljára, azóta az amerikai függetlenség jelképeként van kiállítva.


Philly főutcáján 1976 óta a várost benépesítő bevándorlók tiszteletére kihelyezett zászlók láthatóak

Modernebb időkben Philadelphia többek között arról lett híres, hogy itt játszódtak a Rocky filmek Sylvester Stallone-nal (helyes kiejtés: sztállón). A Rocky 2 egyik híres jelenete, amikor Rocky felszalad a Művészeti Múzeum lépcsőjén és a kezét a magasba emelve ünnepel. A lépcső azóta a film rajongóinak az egyik kedvelt zarándokhelye, ezért, ha már ott jártunk, akkor mi is megnéztük. A múzeum kertjében később egy Rocky szobrot is elhelyeztek, de azt a hatalmas sor miatt csak távolabbról láttuk. Ottjártunkkor az is kiderült, hogy minden év novemberében tartanak itt egy Rocky futóversenyt 5 és 10 mérföldes, valamint félmaratoni távokkal.



Kilátás a lépcső tetejéről Philadelphia belvárosára. Itt kezdődik a város főutcája a zászlókkal

Phillyt elhagyva estére értünk New Yorkba, pontosabban New Jersey-be, mert eszünk ágában sem volt a Cityben éjszakai parkolóhelyet keresni. Másnap reggel aztán beautóztunk a városba és először megnéztük a híres Grand Central Terminal vasútállomást, ami eddig valahogy mindig kimaradt, pedig igazán szép helyszín és számos film híres jelenete játszódik itt.



Innen aztán átsétáltunk a Central Parkba piknikezni. Az utóbbi időben ez már számunkra szinte nyári hagyománnyá vált, hiszen hihetetlen érzés a felhőkarcolók látványával pihengetni egy csodás parkban. Ezúttal is vettünk szendvicseket, amiket a pokrócon heverészve fogyasztottunk el, majd az árnyékban élveztük a csodás időt mielőtt hazaindultunk volna.

2024. augusztus 18., vasárnap

Kémmúzeum és Űrmúzeum Washingtonban

Ismét Washington DC-ben jártunk. Ez már a negyedik utunk volt az amerikai fővárosba (1., 2., 3.), ezért most elsősorban két számunkra fontos múzeum miatt tettük meg ezt a hosszú, forgalmi dugókkal teli utat. Természetesen, ha már ott jártunk, akkor a National Mallnál (térkép) is sétálgattunk egy kicsit, hogy újra átérezzük azt a jellegzetes washingtoni érzést, ami ebből a parkból árad. Itt elmentünk a Lincoln-emlékműhöz, hogy tiszteletünket tegyük az ország talán legfontosabb elnökének a szobránál. Éppen a napokban fejeztük be az Apple TV+-on látható Manhunt című filmsorozatot, ami Lincoln gyilkosa utáni hajszát mutatja be, így most egészen különös érzés volt itt járni. Természetesen a Washington-emlékművet is megnéztük, ami egy hatalmas obeliszk a park közepén és a főváros jelképe. Innen látható a Lincoln Memorial, a Fehér Ház és a Capitolium is, az amerikai törvényhozás székháza.


Az utunk egyik fő célja a Nemzetközi Kémmúzeum megtekintése volt. Mindketten rajongunk a kémtörténetekért, ezért már régóta terveztük, hogy megnézzük a kémkedés történetét bemutató múzeumot a fővárosban. A kémkedésnek minden nemzet életében fontos szerepe van, Amerika ráadásul egyenesen George Washington kémeinek köszönheti a létrejöttét, így az állam megalakulásában is elévülhetetlen érdemei vannak az informátorok titkos játszmáinak. A múzeum a kémkedés történeti áttekintésén túl a különféle korok érdekes kémeszközeit is bemutatja, sőt egy érdekes játékban is részt vehettünk, ahol mindketten titkosügynökök voltunk és egy bizalmas küldetést kellett végrehajtanunk, hogy megtudjuk, milyen képességekkel rendelkezünk a kémek világában. Végül mindketten sikeresen végrehajtottuk a megbízást és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy akár sikeres kémek is lehetnénk. ;)


A végtelen tükörszobában

A Múzeumban volt egy ideiglenes kiállítás is, ahol a popkultúra leghíresebb titkosügynökének a járgányait lehetett megnézni. Érdekes volt látni a James Bond filmek csónakjait, repülő és guruló csodajárműveit, miközben korábban láttuk, hogy kémtevékenységre a Trabant is tökéletes volt.


A másik múzeum, amiért DC-be jöttünk a Repülőgép és Űrmúzeum volt. Ennek két részlege is van, az egyik az Udvar-Hazy Center, ami igazából már Virginiában van és a nevét egy magyar-amerikai üzletemberről kapta. Udvarházy István az 56-os forradalom leverése után menekült az USA-ba, ahol repülőgépek lízingelésével ért el komoly üzleti sikereket, majd egy hatalmas összeget adományozva a Smithonian Múzeumnak, létrejött a világ egyik legnagyobb repülőgépes kiállítása. Itt található többek között az Enola Gay nevű második világháborús bombázó, ami a hiroshimai atombombát szállította, valamint a gyönyörű Feketemadár, a Lockheed SR-71. Ez a rendkívül gyors lopakodó repülőgép váltotta le a híres U-2-es kémrepülőgépet. Annyira gyors volt és olyan magasan tudott repülni, hogy gyakorlatilag elpusztíthatatlan volt. Szolgálati ideje alatt a típus egyetlen példányát sem lőtték le. Ez a gép tartja az emberes repülés sebességrekordját is 3530 km/órával, ami nagyjából a hangsebesség háromszorosa. Ebben a hangárban található a Discovery Űrsikló is, ami a legsikeresebb űrrepülőgép volt és amit a LEGO is megörökített. Miután Houstonban már láttunk egy űrsikló utánzatot, hihetetlen érzés volt megtekinteni egy igazit is, amin látszottak a légkörbe történő visszatéréskor keletkezett égésnyomok. A Washington DC-ben található részlegben pedig az űrutazás hőskorába is bepillantást nyerhettünk, hiszen itt található az első amerikai űrhajóst az űrbe szállító űrkabin, valamint az Apollo 11 parancsnoki modulja, amiben az első emberes holdutazás asztronautái utaztak a Holdra és vissza. Láttunk még itt egy holdjárót és a Planetáriumban is megnéztünk egy előadást, amit Neil deGrasse Tyson narrált, aki korunk egyik leghíresebb amerikai asztrofizikusa. Óriási élmény volt ez a múzeum is.


A Planetáriumban az Univerzum működését ismerhettük meg