2021. október 14., csütörtök

Yellowstone Road Trip - Theodore Roosevelt NP

Habár időrendben a Theodore Roosevelt Nemzeti Park volt az utolsó igazi látványossága a szeptemberi road tripünknek, a Badlandshez való ökológiai hasonlósága okán most ezen észak-dakotai nemzeti parknak a bemutatása következik. Egyik érdekessége, hogy ez az egyetlen amerikai nemzeti park, amelyet személyről neveztek el. A természetvédő elnökként elhíresült Teddy még a húszas éveiben, 1883-ban érkezett először a Dakoták vidékére, hogy bölényre vadásszon. Habár vadászként érkezett a badlandsre, feltűnt neki a prérin élő fajok és élőhelyeik eltűnése és a figyelmét fokozatosan a természetvédelem felé fordította. Elnökként is ezen tevékenysége lett az egyik legnagyobb öröksége, a halála után pedig a tiszteletére megalapították a Theodore Roosevelt Nemzeti Parkot. Mi estére érkeztünk meg a környékre, amely az út talán legszebb naplementéjével üdvözölt minket.

Másnap délelőtt aztán alaposan bejártuk a park déli részlegét. A bejárathoz közel megtekinthető Roosevelt első kabinja, ahol 1883-ban lakott. Ez volt az első ranchének a lakóháza. Később kissé északabbra vásárolt egy másik, nagyobb ranchet is, ahol a dakotai idejének a nagy részét töltötte. A házikó megtekintését követően aztán bevetettük magunkat a dakoták északi vadonjába.


Az itteni geológiai formációk hasonlítanak ugyan a dél-dakotai badlandekhez, de itt feltűnően több növényzet borítjta őket. Mivel itt északon ekkortájt már erősen benne voltunk az őszben, így különösen szép látványt nyújtott a park. A másik nagy előnye, hogy itt nem jellemző a nagy embertömeg, hiszen Észak-Dakota még Dél-Dakotánál is jobban kiesik mindenféle útvonalból, így sokkal nyugodtabban lehet itt élvezni a különleges természeti látnivalókat. Ebben a parkban is találkoztunk bölényekkel és a prérikutyák is nagy számban élnek errefelé. Ezen rágcsálók ráadásul itt kevésbé félnek az emberektől, így még több időt töltöttünk eme mókás kis állatok megfigyelésével és fényképezésével. Sajnos azonban ez a hely is nagyon messze van Connecticuttől, ezért az északi részlegre már nem volt időnk, hiszen még nagyon sokat kellett hazáig autóznunk. Ezzel együtt is óriási élmény volt a Teddy Roosevelt Nemzeti Parkban járni.