2019. június 16., vasárnap

Vadnyugati Road Trip - Monument Valley

A Grand Canyon lenyűgöző látványával telve, keletnek indultunk és folytattuk a vadnyugati road tripünket, majd hamarosan meg is érkeztünk a Navajo (etsd: navahó) indiánok földjére. Ez a legnagyobb indiánok lakta vidék az Egyesült Államokban. A rezervátum három államon terül el, nagy része Arizonában, kisebb része pedig Utah-ban és New Mexicoban található. A fő látványossága az Arizona és Utah határán található Monument Valley, azaz az Emlékmű-völgy. Végre megérkeztünk a vadnyugatra.


Ez a völgy egy Navajo Törzsi Park, ami a nemzeti park megfelelője az indiánok földjén. Itt ők a felelősek a természetvédelemért és persze az idegenforgalom kezelése is az ő hatáskörükbe tartozik. Látogatóból pedig akad bőven, így a turizmus jelenti a navajók egyik legfontosabb gazdasági ágazatát. Bár önmagában is gyönyörű ez a vidék, a völgyet az olyan westernfilmek tették igazán híressé, mint például Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című alkotása.


Mi most ugyanazon a köves földúton autókáztunk, ahol Claudia Cardinale is hajtott a lovaskocsijával a fenti jelenetben. Ez egy 27 km hosszú út, ahonnan közelebbről is megtekinthettük a látványos tanúhegyeket és sziklatűket. Ezen táblahegyek teteje mintegy tanúként őrzi a Colorado-fennsík egykori magasságát. A fennsík nagy része mára lekopott, a völgy alja a szél, a víz és a jégkorszakok jegének eróziós hatására alakult ki, míg a keményebb anyagú agyag, homokkő és az aljukon iszapkőből álló sziklák megmaradtak és látványos, 2-300 méter magas formákat alkotva gyönyörködtetik az ide látogatókat. A legnevesebb sziklák a Mittenek, azaz az egyujjas kesztyűk, melyek a park legjellegzetesebb sziklaképződményei és a Merrick-tanúheggyel alkotott hármasuk adja a völgy híres panorámáját. Miután körbeautóztunk ezen a 27 kilométeres földúton, visszamentünk a látogatóközponthoz, hogy a híres Monument Valley-i naplementét a legszebb szögből élvezhessük. Ilyenkor a lemenő nap vörös fénye még vörösebbre festi a sziklákat, amelyek ekkortájt és még alkonyat után is szinte elképzelhetetlen színekben pompáznak, tökéletes fotóstémát adva az erre fogékony tömegnek. Naplemente után még röviden számot vetettünk, bár lassan már követni sem tudjuk, hogy mennyi mindent láttunk, mióta úton vagyunk. Az amerikai vadnyugat rendkívül sokszínű és gyönyörű vidék, amelynek kétségtelenül a Monument Valley az egyik legszebb pontja.