2023. július 14., péntek

Filmajánló: Indiana Jones és a sors tárcsája

A pandémia kezdete óta most voltunk először moziban. Az utolsó film, amit láttunk a Harrison Ford féle A vadon hívó szava című kalandfilm volt, így a világjárványt mintegy keretbe foglalva éppen egy Harrison Ford filmmel kezdtük újra a mozizást. A legújabb Indiana Jones filmnél jobb újrakezdést pedig nem is találhattunk volna. Habár már eléggé elszoktunk ettől a közösségi filmélménytől és egyre jobban élvezzük az otthoni "mozizást" a házi készítésű, nem mikrós popcornnal és a nem vizezett kólával, azért nem volt rossz újra nagy vásznon nézni egy filmet. Különösen, mivel az itteni mozi messze a legjobb, ahol valaha jártunk, és minden idők legjobb kalandfilm sorozatának záródarabja különösen jól mutatott ekkora méretben.

A bejegyzés spoilereket tartalmaz

Az Indiana Jones és a sors tárcsájával lezárult egy korszak, hiszen Harrison Ford 80 évesen utoljára vette fel Indiana Jones híres kalapját és csattogtatta ikonikus ostorát. Az utolsó kaland pedig méltó lezárása a vagány régészprofesszor több, mint 40 éve kezdődött "sírrablásainak". A mozira való felkészülés jegyében az elmúlt hetekben újranéztük az előző négy filmet, amelyek felejthetetlen jeleneteikkel mindig felhőtlen szórakozást biztosítanak a kalandfilmek rajongóinak. Ez a műfaj ma már nem olyan divatos, mint a 80-as években volt és az ötödik Indiana Jones film is számos utalást tesz a változó időkre. 1969-ben járunk, minden az űrutazásról szól, New Yorkban éppen az Apollo 11 űrhajósainak parádéját tartják. A régészet már idejétmúlt, a professzor egyetemi óráján már csak unott diákok lézengenek és a nyugdíjazás előtt álló Indiana is szenvtelen közönnyel tartja meg az utolsó előadását a Syracuse-i csatáról, ahol a nem túl lelkes hallgatóknak külön meg kell magyarázni, hogy ez nem a New York állami város, hanem a szicíliai. A dolgok aztán váratlan fordulatot vesznek, amikor Indy rég nem látott keresztlánya, Helena felbukkan és egy ritka ereklyéről érdeklődik. Arkhimédész különleges tárcsája a legenda szerint képes megtalálni az időn keletkezett repedéseket. A szerkezet iránt azonban egy korábbi náci fizikus is érdeklődik, aki ezzel szeretné megváltoztatni a világtörténelem menetét. Kezdetét veszi hát a kontinenseken átívelő hajsza a tárcsa darabjai után. A filmben tökéletesen keverednek a vicces részek, a korábbi filmekre való utalások és persze a látványos akciójelenetek. Rögtön egy múltbeli jelenettel indít a film, ahol Jones 1944-ben kerül összetűzésbe a nácikkal és egy remek száguldó vonatos üldözést láthatunk a digitálisan megfiatalított Indy-vel.

Az akciós jelenetek csúcsa azonban kétségtelenül a marokkói motoros riksákkal való hajsza, ami szerintem az egész franchise legjobb jelenete lett (igen, még a második rész csillés kergetőzését is felülmúlja). A film témája külön említést érdemel, hiszen az idő körül forog, ami kiváló ötlet volt az öregedő sorozat lezárásához. Szerencsére ezúttal kimaradt a negyedik rész ufós vonala és a készítők visszatértek a Frigyládához, a Végzet Temploma Sankara köveihez és a Szent Grálhoz hasonló mítikus eredetű ereklyékhez, sőt ezúttal még tovább is léptek és igazi tudományos-fantasztikus sztorit kreáltak, ahol a kedvenc kalandorunk téren és időn keresztül harcol a nácik ellen. Aki eddig is szerette az Indiana Jones filmeket, az ezt is élvezni fogja, hiszen igazi nosztalgiahullámot élhetünk át ahogyan Harrison Ford legikonikusabb karakterétől búcsút veszünk. Az Indiana Jones filmsorozat egyértelműen beírta magát a filmtörténelembe, hiszen új műfajt teremtett, amelyet számtalanszor próbáltak utánozni. A legendás régészprofesszorhoz hasonló kalandfilmes hős azonban egészen biztosan nem lesz több.

Szinkronos előzetes:

 

Eredeti trailer: